Welkom op de blog pagina van de BBTK werknemersafvaardiging bij Sanofi in Geel, de Rode Enzymkes.

donderdag 28 september 2023

De Nieuwe Werker editie SEP2023

Met oa. een dossier over pensioenen, een interview met Chris Smalls die Amazon uitdaagde, nieuws uit je centrale en nog veel meer interessante artikels.


Veel leesplezier!



donderdag 21 september 2023

Sociale verkiezingen: SAMEN sterk voor ALLE werknemers

Een onveilige werkomgeving, weinig aandacht voor de rechten van de werknemers, arbeids- en loonvoorwaarden die onder de verwachtingen van het personeel blijven … In elk bedrijf zijn er dingen die we graag willen veranderen, die we willen verbeteren en zaken die gewoonweg niét werken. Sommige zaken lopen ook goed, zijn noodzakelijk voor het welzijn van de werknemers en moeten koste wat het kost worden veiliggesteld of zelfs uitgebreid. Je trekt je heel wat zaken die mislopen op je bedrijf aan en je voelt de behoefte om te reageren. Je voelt je betrokken bij wat er in je bedrijf gebeurt. Dan is personeelsvertegenwoordiger worden de geknipte uitdaging voor jou. 

De sociale verkiezingen zijn het moment bij uitstek om de zaken aan te pakken op je werk. Je vindt hier een overzicht van alles wat je over de sociale verkiezingen moet weten. Een werkwereld uittekenen met meer rechtvaardigheid en solidariteit voor je collega’s en voor jezelf: iets voor jou? Lees dan zeker verder … 

Bij de sociale verkiezingen kies je de personen die je zullen vertegenwoordigen tegenover de werkgever. Je verkiest je vertegenwoordigers om te zetelen in de overlegorganen van het bedrijf. In België worden om de vier jaar sociale verkiezingen georganiseerd in alle bedrijven met meer dan 50 werknemers. 

Als afgevaardigde sta je er niet alleen voor! Je bent in het gezelschap van een volledig team: ervaren collega’s, vakbondswerknemers die je steunen bij wat je onderneemt, enz. Afgevaardigde zijn kan je leren.

De BBTK is er om je te steunen en je te helpen. Bovendien organiseren wij regelmatig opleidingen waardoor je over de juiste basis beschikt om meteen van start te gaan. De juridische kennis en de knowhow verwerf je al doende. Wij zijn er om je te ondersteunen. 

Om personeelsvertegenwoordiger te worden in de Ondernemingsraad of in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk, moet je je kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen. Om kandidaat te kunnen zijn, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen: 

  • je moet een arbeidsovereenkomst hebben of gelijkgesteld zijn met een werknemer; 
  • je moet ten minste 18 jaar (16 jaar voor de categorie ‘jonge werknemers’) en jonger dan 65 jaar zijn; 
  • je mag geen deel uitmaken van het leidinggevend personeel; 
  • je mag geen interne preventieadviseur zijn noch vertrouwenspersoon zijn in de TBE (technische bedrijfseenheid) waar je de functie uitoefent; 
  • je moet ten minste 6 maanden ononderbroken anciënniteit hebben in je bedrijf of in geval van onderbreking in totaal 9 maanden in 2023 met een arbeids- of leerovereenkomst hebben gewerkt. 

De sociale verkiezingen zijn een uitgelezen gelegenheid om de zaken aan te pakken voor de toekomst van je bedrijf. Als je personeelsvertegenwoordiger wordt in de Ondernemingsraad of in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk, krijg je zicht op wat er allemaal gebeurt. Via de sociale verkiezingen kunnen mensen voor wie het moeilijker is om over hun problemen te praten zelf volwaardig deelnemen aan het sociaal overleg. Dat geldt bijvoorbeeld voor jonge werknemers die nog hun weg moeten vinden in het bedrijf, maar ook voor kaderleden die omwille van hun statuut uitgesloten worden van een groot stuk van de arbeidswetgeving. Zij krijgen dus een bijzondere plaats toegewezen in de kiescolleges ‘kaderleden’ en ‘jongeren’. Zo wordt iedereen goed vertegenwoordigd.

De BBTK is een organisatie die op elk moment van het leven aan je zijde staat en strijdt voor een rechtvaardige en meer solidaire wereld. Onze prioriteiten zijn het waarborgen van een stabiele toekomst voor de jongeren en ouderen, de tewerkstelling – een kwaliteitsvolle job voor iedereen – behouden, de sociale veroveringen beschermen en zorgen voor goede arbeids- en loonvoorwaarden. De BBTK vormt ook een team dat naar je luistert en je bijstaat. Zowel in goede tijden als bij crisismomenten. Je hebt gekozen om je stem te laten horen en kandidaat te worden in je bedrijf … Maar je zit toch nog met enkele vragen. Bij de BBTK kennen we de antwoorden!  

maandag 18 september 2023

Voorstelling scheikunde sector (cijfers tem. 2021)

De scheikunde sector is de tweede industriële sector van ons land, zowel wat zakencijfer als tewerkstelling betreft. Het is ook de belangrijkste exporteur van ons land. De sector omvat verschillende activiteiten waaronder: basisscheikunde, farmaceutische industrie, verven en vernissen, wasmiddelen, plastiekverwerking en rubber. ​​​​​​

Enkele sectorale cijfers:

  • De omzet zit met € 107 miljard in 2021 op een recordhoogte.
  • Er zijn 134 387 arbeidsplaatsen in de sector waarvan 45 548 vrouwen en 88 839 mannen.
  • 1 werknemer op 3 is meer dan 50 jaar.
  • 42% van de nettowinst in de sector wordt in 2021 uitgekeerd aan de aandeelhouders, voor een totaal van € 2,4 miljard.
  • De productiviteit van de werknemers is in 2021 tegenover 2016 met 22% gestegen.
  • De ondernemingen in de sector betalen minder en minder belastingen: -21,5% tussen 2017 en 2021.
  • In 2021 betaalden ondernemingen in de sector amper 14,57% belastingen op hun winst. In 2017 was dit nog 36,07%.
  • Tussen 2012 en 2021 is het gemiddelde percentage van de sociale zekerheidsbijdragen gedaald van 32,59% tot 27,82% voor ondernemingen in de sector. Bovendien krijgen de werkgevers nog bijkomende loonsubsidies onder de vorm van het niet doorstorten van een percentage bedrijfsvoorheffing bij ploegenarbeid (22,8%) en volcontinuarbeid (25%). 

 

donderdag 14 september 2023

woensdag 6 september 2023

BBTK-Kempen / Ledenwervingscampagne

Ons gewest, BBTK Kempen, organiseerd tijdens de maanden september en oktober een ledenwervingscampagne.


Concreet: bij het aanbrengen van een nieuw lid, ontvangen zowel de aanbrenger alsook het nieuw lid een kraslot. Er zijn talrijke prijzen te winnen, bijvoorbeeld een maand gratis lidmaatschap of een cadeaubon ter waarde van 25€.


Mocht je iemand kennen die lid wilt worden van BBTK-Kempen, de vakbond met de beste dienstverlening aan de scherpste prijs (*), contacteer dan 1 van de Rode Enzymkes bij Sanofi in Geel of kom eventueel samen langs bij 1 van onze afgevaardigden (Tine,Ben,Joeri,An) dan zorgen zij voor de verdere afhandeling.


Als de syndicale ploeg bij Sanofi in Geel zelf leden aanwerft, zulen de afgevaardigden, op het einde van de campagne, de krasloten verloten onder de bestaande leden.

(*) De maandelijkse ledenbijdrage BBTK-Kempen, voor een voltijdse tewerkstelling, is 17 € en wanneer je bij Sanofi werkt heb je als lid van BBTK-Kempen nog jaarlijks recht op een syndicale premie van 145 €. Uiteindelijk betaal je dan maar 4,91 € per maand. Ter vergelijking de maandelijkse ledenbijdrage bij de andere vakbonden bedraagt respectievelijk 18,9 € en 20,38 €. 

Arbeidsreglement / disciplinaire sancties

Elke werknemer die een disciplinaire sanctie krijgt, bijvoorbeeld een mondelinge of schriftelijke vermaning, heeft het recht om gehoord te worden samen met een lid van de syndicale afvaardiging. 

Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van een vakbond.

 

maandag 4 september 2023

Infobrochure sectorakkoord PC207

Onlangs zijn er nieuwe afspraken gemaakt binnen paritair comité 207. De bedienden bij Sanofi Geel vallen onder dit paritair comité.


Een overzicht van deze nieuwe afspraken met betrekking tot loon- en arbeidsvoorwaarden is te vinden in de onderstaande brochure.


De sector afspraken zijn van toepassing op alle bedienden in de Scheikunde. Op 15 september 2023 starten de bedrijfs CAO onderhandelingen, zie post van vrijdag 30 juni 2023 (klik rechts op label cao).


Blog pagina's BBTK-collega's bij VITO en SCK

Onze BBTK-collega's bij VITO en SCK hebben ook blogpagina's. Op hun blogs kan je ook veel nuttige informatie vinden.


De blog van BBTK-VITO vind je op: https://bbtk-vito.blogspot.com/

De blog van BBTK-SCK vind je op : https://bbtk-sckcen.blogspot.com/